Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

In abortuskliniek VMC is een abortus mogelijk tot 13 weken, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Een afspraak kun je telefonisch maken van maandag tot en met vrijdag van 08.30u tot 16.30u en op zaterdag van 09.00u tot 13.00u. Ons telefoonnummer is 073 - 200 10 70.

Nee, je hebt geen verwijzing nodig voor een abortus in het VMC.


Als je in Nederland woont, hoef je niet voor de behandeling te betalen en worden de kosten vergoed vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Wel vragen we je een geldig legitimatiebewijs mee te nemen, zoals een paspoort of rijbewijs. Om aan te kunnen tonen dat je in Nederland woont vragen wij je een geldige zorgpas mee te nemen. Je zorgverzekeraar wordt niet op de hoogte gesteld. Ook gaan de kosten niet af van je eigen risico. Je privacy is altijd gewaarborgd. Als je niet in Nederland woont, betaal je de kosten van de behandeling zelf. Voor de tarieven kun je telefonisch contact opnemen met de kliniek. Er zijn aanvullende kosten indien je na de behandeling direct een spiraaltje of implantaat wilt laten plaatsen. Deze kosten kun je contant of via pin afrekenen in de kliniek. 

Tijdens het gesprek in de kliniek wordt er uitgebreid stilgestaan bij anticonceptie. We bespreken waarom de anticonceptie heeft gefaald en je nu zwanger bent en welke vorm van anticonceptie het beste bij jou past na de abortus. In het VMC zijn meerdere vormen van anticonceptie beschikbaar. Zo kan er bijvoorbeeld direct na een zuigcurettage een spiraal worden geplaatst.

Ben je 16 jaar of ouder, dan heb je geen toestemming van je ouders nodig. Ben je onder de 16 jaar dan moeten jouw ouders en jijzelf toestemming geven. Wil je het niet met je ouders bespreken, neem dan contact op met de kliniek zodat we tot een oplossing kunnen komen. 

Wanneer een abortus wordt uitgevoerd volgens de richtlijnen van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA) en door een ervaren, deskundig, en door het NGvA geaccrediteerde arts, zal deze ingreep geen invloed hebben op jouw vruchtbaarheid. Na de abortus ben je direct weer vruchtbaar.