Ongewenst zwanger

Wij willen dat je een weloverwogen besluit neemt

Besluitvorming

Je ontdekt dat je zwanger bent en je weet nog niet goed wat je wil? Wil je de zwangerschap uitdragen of kies je ervoor de zwangerschap af te breken? Hier in het VMC kun je met ons hierover in gesprek. Wij willen dat je een weloverwogen besluit neemt. Een besluit waar je achter staat, hoe moeilijk misschien ook. En als je kiest voor abortus, zorgen wij voor een veilige behandeling. In het VMC is een behandeling mogelijk tot 13 weken zwangerschap, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Ben je langer zwanger dan verwijzen wij je door naar een andere kliniek. In Nederland is abortus mogelijk tot een zwangerschapsduur van 22 weken.

 

 

Bepaling zwangerschapsduur

Voordat we met je in gesprek gaan, doen we eerst een echo-onderzoek. Dit is nodig om te bepalen hoever je precies zwanger bent. Deze echo wordt door een arts gemaakt. Meestal lukt dit met alleen een echo op de buik. Soms is een vaginale echo nodig. Een echo is niet pijnlijk.

Wettelijke bedenktijd

Per 1 januari 2023 is de wettelijke bedenktijd voor de afbreking van je zwangerschap komen te vervallen.

Dit betekent dat je niet meer verplicht 5 dagen hoeft na te denken. Het is aan jouzelf of en hoeveel bedenktijd je eventueel nodig hebt.

Een verwijsbrief van je huisarts is niet nodig.  

Intakegesprek

Na het echo-onderzoek volgt een gesprek met de verpleegkundige. In dit gesprek bespreken we in hoeverre jouw besluit duidelijk is. Als jouw besluit duidelijk is en je wilt een abortus, leggen we de behandelmogelijkheden uit. We geven uitleg over de procedure en wat je allemaal kunt verwachten. Ook bespreekt de verpleegkundige met jou de anticonceptie. Jouw huidige anticonceptie en waarom deze heeft gefaald en de anticonceptie mogelijkheden na de abortus.

 

 

Behandelmethodes

Als voor jou duidelijk is dat je een abortus wilt, zijn er verschillende behandelmethodes: de abortuspil en de zuigcurettage.

Bij de abortuspil doe je het tweede gedeelte thuis, waar je een miskraam krijgt. De zuigcurettage gebeurt in de kliniek. De arts zuigt met een dun buisje de baarmoeder leeg. De zuigcurettage is mogelijk met lokale verdoving of onder algehele anesthesie (narcose). Algehele anesthesie (narcose) is alleen mogelijk op woensdag.

Welke methode het gaat worden hangt van verschillende factoren af:

  • Hoe lang ben je zwanger
  • Medische factoren
  • Praktische mogelijkheden van jouzelf
  • Jouw persoonlijke voorkeur

De arts beslist welke mogelijkheid verantwoord is.  Klik hier voor meer informatie over beide methodes.

Verwerking

Een zwangerschapsafbreking is niet zomaar iets. Iedere vrouw voelt zich anders en gaat er op haar eigen manier mee om. Je kunt, zeker in het begin, verdriet, schuld of schaamte voelen. Dit is heel normaal. Blijf je echter last houden van deze gevoelens dan kun je altijd contact opnemen met ons, jouw huisarts of met het Fiom.

Wil je een vraag stellen?