Zuigcurettage met plaatselijke verdoving

Een zuigcurettage kan met een plaatselijke verdoving of onder algehele anesthesie (narcose)

Zuigcurettage met plaatselijke verdoving

Tijdens de zuigcurettage wordt je baarmoeder leeggezogen met behulp van een dun buisje. Een zuigcurettage kan met een plaatselijke verdoving of onder algehele anesthesie (narcose). Bij de behandeling met plaatselijke verdoving ben je ongeveer 2 à 2,5 uur in de kliniek. Jouw partner of andere begeleider mag bij jou blijven.

Vóór de behandeling krijg je pijnstilling en twee tabletten om de baarmoedermond soepel te maken, zodat de behandeling gemakkelijker gaat. Deze tabletten moeten oplossen onder je tong en vervolgens een uur inwerken. We raden je aan een warme trui mee te nemen, omdat je het van deze tabletten koud kunt krijgen.

Op de behandelkamer wordt een speculum (eendenbek) in je vagina gebracht en wordt de baarmoedermond gedesinfecteerd. Je krijgt vervolgens kleine verdovingsprikjes rond de baarmoedermond, waar je meestal weinig van voelt. Daarna wordt met een dun buisje de baarmoeder leeggezogen. Dit leegzuigen duurt een paar minuten, waarin je krampen zult voelen. Deze krampen zijn te vergelijken met een flinke menstruatiepijn. Na de behandeling zakt deze pijn meestal snel en zo nodig krijg je een extra pijnstiller.

Het is mogelijk om na de zuigcurettage meteen een spiraal of hormoonstaafje te laten plaatsen als je dat wil.

Je verblijft nog een half uurtje in de kliniek. Vóór je naar huis gaat, krijg je een nagesprek met één van ons. In dit gesprek geven we je advies en informatie over de periode na de behandeling en krijg je nog een aantal dingen mee.

 

Gedurende 1 à 2 weken na de behandeling mag je geen vaginaal seksueel contact hebben, geen tampons gebruiken en niet in bad of zwemmen (douchen mag wel). En we raden je af om de eerste week intensief aan sport te doen of zware lichamelijke inspanningen te verrichten. Het bloedverlies na de behandeling verschilt van een paar dagen tot een paar weken.

Het is handig om ibuprofen en paracetamol in huis te hebben.

 

Meenemen:

  • een lekker zittend shirt
  • extra ondergoed (geen string)
  • maandverband voor na de behandeling

 

Wanneer moet je de kliniek waarschuwen?

  • Bij hevig bloedverlies (4 maandverbanden per uur) langer dan één dag
  • Bij aanhoudende, hevige pijn die niet reageert op bovengenoemde pijnstilling
  • Bij koorts (38,5 graden of hoger) en ziek voelen wat langer dan één dag aanhoudt

Wil je een vraag stellen?